Postavitev in predstavitev defibrilatorja pri Bolku

18 avgusta, 2014 v DOGAJA SE od admin

Od prejšnjega tedna je na domu Krajevne skupnosti Hrenovice pri Bolku postavljen defibrilator. Defibrilator je bil predan v uporabo Prostovoljnemu gasilskemu društvu Studenec s strani Lekarne Ljubljana. Glede na požarni okoliš Prostovoljnega gasilskega društva Studenec in na lokacijo gasilskega doma, smo se v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Hrenovice odločili, da napravo postavimo na dom Krajevne skupnosti pri Bolku, ki predstavlja približno sredino požarnega okoliša. Defibrilator je v ogrevani zunanji omarici, opremljeni z zvočnim alarmom, katero je kupila Krajevna skupnost Hrenovice.

Za člane Prostovoljnega gasilskega društva Studenec je bilo usposabljanje izvedeno v marcu, ker pa defibrilator ni postavljen na gasilskem domu, kot je bilo načrtovano, smo se odločili da z njegovo uporabo spoznamo tudi vaščane.

Z namenom seznanitve vaščanov Krajevnih skupnosti Hrenovice in Hrašče z defibrilatorjem, njegovo uporabo in izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja, je bilo v ponedeljek 14.07.2014 organizirano kratko predavanje s praktičnim preizkusom uporabe defibrilatorja. Predavatelj Boštjan Triler, dolgoletni reševalec Nujne medicinske pomoči v Postojni, je prisotnim razložil znake srčnega zastoja in jih seznanil s potrebnimi ukrepi, tudi z uporabo defibrilatorja.

Predavanja se je udeležilo približno 50 vaščanov obeh Krajevnih skupnosti.

Klemen Grilj
Poveljnik PGD Studenec